Інформаційні виклики політичних конфліктів

Ескіз недоступний

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Соціально-політичні проблеми сучасності: III Всеукраїнська наукова конференція студентів і молодих вчених: тези доповідей, Дніпро, 28 березня 2018 р. – Дніпро: Університет імені Альфреда Нобеля, 2018. – 104 с. (С.28-33).

Анотація

Провідною тенденцією розвитку політичних конфліктів наприкінці ХХ – початку ХХІ ст. є зростаюче значення інформаційних викликів. Учасники сучасних політичних конфліктів послуговуються у своєму арсеналі усіма засобами ведення інформаційних війн (інформаційна зброя), маніпулюють громадською думкою та створюють стійкі політичні міфи. Окрім того, нового призначення набули модерні інформаційно-комунікаційні канали – поряд зі ЗМІ (ТВ, друкованими та радіо) функції політичного впливу почали виконувати численні соціальні мережі та онлайн-платформи. По-новому оцінити роль інформаційного фактору у політичних та військових конфліктах сучасності мотивує російсько-український конфлікт, у рамках якого Україна перетворилася на полігон для реалізації ідей та принципів війни нового типу – «гібридної». Водночас, загострені політичні конфлікти із переважанням інформаційних прийомів, перетворюються на інформаційні війни. Саме вони об′єднують у своїй реалізацій найбільш масштабні засоби інформаційного впливу – маніпулювання, порушення інформаційного обміну, інформаційний тероризм, руйнування інформаційного простору країни або його використання з антидержавною метою.

Опис

Ключові слова

Політичний конфлікт, інформаційно-комунікаційна сфера, ЗМІ, медіа-ресурси, громадська думка, міжнародна політика

Бібліографічний опис

Новітні умови формування і розвитку політичних конфліктів характеризуються поступом інформаційного суспільства та набуттям нового значення і функцій інформаційно-комунікаційною сферою. ЗМІ та медіа-ресурси, що раніше сприймалися виключно як джерело інформації, тепер стали інструментами впливу на формування громадської думки, учасниками міжнародної політики, стратегічними партнерами провідних світових гравців тощо. Відтак стали більш відчутними інформаційні виклики у контексті перебігу політичних конфліктів. Зовнішня і внутрішня політика у ХХІ ст. отримала новий вимір – інформаційного висвітлення та аналізу, що тепер доступний широкій аудиторії як на рівні держави, так і глобального співтовариства. Поряд з «інформаційним суспільством» актуальним стало використання таких понять, як «інформаційний вплив», «інформаційна війна», «інформаційна зброя» тощо.