Вітчизняна практика використання онлайн-технологій в електоральному процесі

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Збірник наукових праць "Гілея: науковий вісник"

Анотація

Найбільш широкого практичного застосування в Україні онлайн–технології зазнали під час президентської кампанії 2019 р. Значна частина виборчих стратегій і технологій були реалізовані у віртуальній площині. Тут відбувалася комунікація як між кандидатами і електоратом, так і між політичними опонентами. Попри скептичне ставлення до інтернет–аудиторії як пасивних учасників політичних процесів, новітня вітчизняна практика довела, що віртуальну прихильність можливо конвертувати у реальні голоси виборців. Базовим матеріалом для наукового аналізу обрано аспекти організації виборчої кампанії двох основних кандидатів з найбільшою електоральною підтримкою – П. Порошенка та В. Зеленського. Саме медіа–стратегія штабу останнього вважається своєрідним вітчизняним феноменом «віртуального кандидата», який задавав тон усій кампанії.

Опис

Ключові слова

Ключові слова: політичні технології, інформаційні технології, онлайн–технології, електоральний процес, кіберпростір, електронна демократія.

Бібліографічний опис

Постановка проблеми. В Україні поглиб- люється досвід застосування політичних технологій під час електорального процесу. Так, особливістю президентської виборчої кампанії 2019 р. було широке залучення до реалізації електоральних стратегій штабами кандидатів онлайн–простору – користувачів соціальних мереж, відео–хостингів, інформаційних сайтів тощо. Ця практика дозволила стверджувати, що серед усталеного набору політичних технологій передовими стали саме онлайн–технології як різновид інформаційних. Більше того, президентська кампанія стала своєрідним лакмусом в оцінці інтернет–аудиторії, специфіки вітчизняного кіберпростору та його можливостей, впливовості віртуальних комунікацій у політичній сфері. Безумовно, такі припущення потребують достатньої аргументації та переконливих показників дієвості. Саме вони лягли в основу предметного поля наукового аналізу.