Блогінг як засіб політичної комунікації: теоретичні та прикладні аспекти

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Збірник наукових праць "Гілея: науковий вісник"

Анотація

Політизованість блогосфери також доводить той факт, що майже у чверті випадків на одній із найбільш популярних блог–платформ «Українська правда» у графі «Статус» вказано «Депутат, політик, чиновник», ще чверть – журналісти, інші блогери – науковці, експерти, митці, юристи, економісти, релігійні діячі або автори без статусу [11]. Причиною такої політичної активності у форматі блогу є пошук каналів для представлення політиком власної позиції, відмежування й дистанціювання від поглядів і заяв партії, політичної групи, фракції, коаліції та інших групових вимірів політики. Хоча сутність блогу, зокрема й політичного, зводиться до хронологічного ведення онлайн–щоденника, але форми блогів можуть бути обрані різні. Серед них визначено такі: – особистий блог – ведеться від першої особи з викладенням власної думки і переважаючим суб’єктивізмом; – тематичні блоги (політичні, культурологічні, наукові, просвітницькі, високотехнологічні тощо); – блоги–форуми – створюються для організації дискусії між відвідувачами щодо обговорюваного питання. Він розрахований на невелику аудиторію, яка є обізнаною з теми посту у блозі; – блоги–каталоги – представляють собою постійно оновлюваний перелік посилань з визначеної теми. Вітчизняна дослідниця глобальної політичної

Опис

Ключові слова

Ключові слова: політичний блогінг, політичний блог, блогосфера, блогінг, політична комунікація, соціальні медіа, public relations.

Бібліографічний опис

форматі соціально–комунікативної мережі. Наразі поняття «блог» та похідні від нього й досі не категоризовані політичною наукою. Відтак, варто окреслити сутність цих термінів. Так, поняття «блог» походить від англійського «weblog» (logging the web – «записувати події в мережі»). Вперше його використав американський програміст Й. Баргер у 1997 р. для позначення мережевого щоденника. У 1999 р. за авторства П. Мерхольця термін «weblog» було розділене на «we» та «blog» [1]. Згодом засновник мереж Blogger і Twitter Е. Уільямс став використовувати тільки слова «blog», «blogger» і «blogging», а весь світ ретранслював ці поняття у національних транслітераціях. Відтак, сучасна інтернет–термінологія дала початок таким категоріям, як: – блог – мережевий щоденник; – пост – допис у блозі; – блогер – людина, що веде блог; – блогінг – процес ведення блогу; – блогосфера – сукупність усіх блогів. Спираючись на відповідні аспекти соціальних онлайн–медіа, можна визначити, що політичний блогінг – це процес фіксації певних соціально–політичних подій і явищ в онлайн–щоденнику (блозі) з одночасною презентацією оціночного судження щодо них або із закликом їх оцінити. Блогосфера як частина комунікативного простору, характеризується низкою специфічних рис, таких як гло- бальність і демократизм: розмиті межі форм спілкування (відсутність чітких політичних, державних, економічних, соціальних і вікових обмежень) створюють можливості для включеності користувачів зі всього світу, міжкультурної, масової та міжособистісної комунікації [10, с. 100].