Фінансова безпека банківської діяльності: сучасні аспекти діагностики.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

Стрімке скорочення кількості українських банків негативно вплинуло на економіку України через погіршення платоспроможності підприємств та зростаючу недовіру населення до банківської системи. У закордонних наукових та практичних джерелах фінансова безпека (в тому числі банківська) найчастіше сприймається з точки зору захисту даних клієнтів та протидії шахрайству і хакерським атакам. Більшості закордонних банкірів, напевно, й на думку б не спало захищатися від власного центрального банку. Саме тому, з нашої точки зору, у законодавстві та практичній діяльності банківських систем розвинутих країн не знайшлося норм щодо скасування ліквідації банку та відновлення його діяльності. Тому наукові дослідження, спрямовані на вдосконалення систем ідентифікації та протидії банків зовнішнім та внутрішнім загрозам є актуальними як для керівництва окремих банків, так і для підвищення фінансової грамотності населення.

Опис

Наведено основні загрози та узагальнено існуючі методики діагностики рівня фінансової безпеки банківської діяльності, проведено аналіз рівня та виявлено найбільш значущі показники фінансової безпеки банківської діяльності в Україні.

Ключові слова

фінансова безпека банківської діяльності, діагностика фінансової безпеки банківської діяльності, індикатори фінансової безпеки банківської діяльності.

Бібліографічний опис