Цільові установки реалізації державної політики регулювання трансформації заощаджень в інвестиції.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

Проведено статистичний аналіз макроекономічних показників України та динаміки зростання ВВП за паритетом купівельної спроможності країн пострадянського простору, а також враховано базовий макроекономічний прогноз МВФ для України до 2022 р. У результаті визначено деякі зв’язки і закономірності, на основі яких зроблено висновки, що дозволили запропонувати корекцію прогнозованих показників для України для досягнення значного зростання показника ВВП на душу населення. З’ясовано, що найбільш прагматично орієнтованим є дослідження взаємозв’язку між зростанням ВВП і питомою вагою інвестицій у ньому. Побудовано рівняння регресії впливу питомої ваги інвестицій у ВВП на його динаміку для визначення напряму впливу і його кількісного вираження. Визначено основні принципи державного регулювання трансформації заощаджень в інвестиції.

Опис

Як показує аналіз макроекономічних показників, Україна належить до країн, де між заощадженнями та інвестиціями (скоригованими на сальдо торговельного балансу) особливої різниці немає: відхилення середніх значень за період з 2000 по 2015 р. становить 1,4 процентних пункта [1]. Разом з тим досягнення рівності заощаджень та інвестицій ще не означає рівноважного стану економіки (рівновага за Парето). Адже українська економіка навіть за умови відносного дотримання основних макроекономічних пропорцій не досягає бажаної динаміки та не реалізує тривалі цілі: економіка або падає, або зростає досить повільними темпами. Тому, на нашу думку, досягнення збалансованості заощаджень та інвестицій не може розглядатися як мета державного регулювання економіки. Це лише необхідна, але не достатня умова макроекономічної рівноваги. Рівноважним можна вважати такий стан економіки, коли баланс супроводжується заданими темпами економічного зростання без погіршення інших показників соціально-економічного розвитку.

Ключові слова

динаміка зростання ВВП, корекція, ВВП на душу населення, питома вага інвестицій, рівняння регресії, заощадження, інвестиції.

Бібліографічний опис