Механізми підвищення рівня податкової децентралізації.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

У статті визначено сутність поняття «податкова децентралізація» та запропоновано показники оцінювання ступеня децентралізації структури розподілу податкових надходжень між різними рівнями бюджетної системи. Представлено аналіз стану впровадження в Україні податкової децентралізації як основної складової фіскальної децентралізації, а саме щодо перерозподілу податкових джерел формування бюджетів між органами влади різних рівнів державного управління. Запропоновано механізми поглиблення податкової децентралізації в Україні і визначено умови встановлення оптимального рівня децентралізації податків і зборів та фіскальних повноважень.

Опис

Про ефективність діяльності субнаціональних органів влади свідчить виявлення і використання переваг адміністративнотериторіальної одиниці, стан розвитку ринку праці, капіталу і товарів, приплив населення тощо. Разом з тим дія своєрідного аналога ринкового механізму виробництва суспільних благ на регіональному та місцевому рівнях стримується низкою факторів, перш за все об’єктивно існуючою нерівністю економічного розвитку територій, ступенем розвиненості сфери послуг, ринків житла, прозорості і достатності інформації, рівнем доходів населення, що впливає на його здатність до міграції.

Ключові слова

фіскальна децентралізація, податкова децентралізація, місцеві бюджети, податки і збори, міжбюджетні трансферти, фінансова автономія, місцеве самоврядування, соціально-економічний розвиток.

Бібліографічний опис