Організаційне забезпечення реструктуризації промислових підприємств.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

Визначено складові організаційного забезпечення реструктуризації промислових підприємств, які мають гарантувати стратегічну стійкість в умовах нестійкого зовнішнього середовища. Доведено, що реструктуризація підприємства може здійснюватися за еволюційним, превентивним або кризовим напрямом, які забезпечують повернення або утримання підприємства в статусі економічно стабільного. Запропоновано класифікацію видів реструктуризації за рядом організаційно-економічних ознак, які визначають спектр управлінських можливостей менеджменту підприємства у напрямі трансформацій та стратегічних змін діяльності. Визначено концепції реструктуризації підприємств за факторами причин, напрямів і видів перетворень.

Опис

Протягом останніх років спостерігається прискорення темпів змін світового ринку, що проявляється в появі таких факторів, які чинять суттєвий вплив на промислові підприємства: глобалізація, що приводить до посилення конкуренції на світовому ринку, інтенсивний розвиток інформаційних технологій, розвиток науково-технічного прогресу, зростання значущості нематеріальних ресурсів виробництва, що проявляється в розвитку людського капіталу, соціалізації економічних і управлінських відносин, підвищення вимог споживачів до якості товарів і послуг. Саме тому основною умовою функціонування промислових підприємств стає їх здатність своєчасно пристосовуватися до змін, що відбуваються у зовнішньому середовищі. Вирішення цієї проблеми – це не лише підвищення результатів поточної діяльності промислових підприємств, але і створення основи для перманентного зростання їх конкурентоспроможності і забезпечення високих темпів розвитку. Саме тому дійовим інструментом адаптації підприємств до таких умов господарювання стає реструктуризація.

Ключові слова

підприємство, реструктуризація, концепції реструктуризації, стратегія, планування ресурсів, зовнішнє середовище, організаційно-економічний стан.

Бібліографічний опис