Експерієнційні види навчальної діяльності у конструктивістському підручнику з англійської мови для студентів спеціальності «Туризм»

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

У статті аналізуються структура розділів підручника з англійської мови для студентів спеціальності «Туризм». Підручник будується на засадах конструктивізму, тобто такої організації навчального процесу, яка забезпечує студентам мимовільне оволодіння мовою через участь у іншомовній професійній комунікації, що розгортається у ході виконання навчальних завдань, де моделюється професійна діяльність майбутнього фахівця. Ці завдання виконуються в експерієнційних видах навчальної діяльності, які й забезпечують моделювання професійної діяльності і професійної іншомовної комунікації, даючи студентам можливість мимовільно опановувати іноземну мову професійного спілкування через практичний досвід (experience) участі у такому спілкуванні. Наводяться приклади всіх видів експерієнційної навчальної діяльності, що використовуються в усіх розділах підручника у відповідності до підрозділів кожного розділу.

Опис

Для свого економічного зростання Україна потребує всебічного розвитку індустрії туризму, особливо міжнародного туризму, як однієї з найбільш рентабельних галузей національної економіки. Усвідомлення цього факту привело до того, що все більше вишів розпочинають підготовку фахівців за спеціальністю «Туризм» і все більше абітурієнтів обирають саме цю спеціальність як свою майбутню професію. Але якщо йдеться про міжнародний туризм, справжнім професіоналом у названій галузі можна стати лише при дуже високому рівні володіння іноземною мовою, перш за все англійською як мовою міжнародного спілкування. Якісна іншомовна (англомовна) підготовка студентів спеціальності «Туризм» вимагає як першу і обов’язкову умову наявність якісного підручника, який би, перш за все, був розроблений саме для професійної мовної підготовки майбутніх фахівців туристичної галузі (навчання мови для суто професійних цілей і професійного спілкування), а не для навчання загальновживаної мови. По-друге, такий підручник має бути побудованим на базі найновіших та найпередовіших вітчизняних та зарубіжних досягнень у галузі навчання іноземних мов для професійних цілей. Нарешті, по-третє, потрібний не зарубіжний (хоча б і найкращий) підручник з англійської мови для фахівців туристичної галузі, а підручник саме вітчизняний, у якому були б повністю взяті до уваги особливості праці майбутніх українських менеджерів туризму, особливості їх підготовки та менталітету, особливості їх навчання у ВНЗ. Такого підручника в Україні ще немає, і його створення вимагає вирішення численних наукових, методологічних, методичних і практичних питань. Заради вирішення цих питань і створення такого підручника в Університеті імені Альфреда Нобеля був розпочатий відповідний проект, який зараз наближається до завершення. Кінцевим результатом проекту буде вже майже підготовлений підручник «Tourist Matters» («Туристичні справи»), опису якого, разом з аналізом методики, покладеної в його основу, присвячена ця стаття.

Ключові слова

підручник з англійської мови, спеціальність «Туризм», конструктивізм, експерієнційні види навчальної діяльності.

Бібліографічний опис