ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧИХ CES-ФУНКЦІЙ ПРИ РОЗРОБЦІ ЗАХОДІВ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019-12

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Одеський національний економічний університет

Анотація

У статті на основі застосування методу продовження за параметром до примусово-однорідної та неоднорідної виробничої CES-функції у формі Кобба-Дугласа-Тінбергена сформульовано рекомендації, що стосуються загальної технічної політики вітчизняних промислових підприємств на поточному етапі розвитку економіки. Виходячи з того, що вартість трудових ресурсів в нашій країні є майже найнижчою у світі, можна зробити висновок про те, що стратегічна політика у галузі основних фондів вітчизняних підприємств, котрі претендують на повноправну конкуренцію на світовому ринку, повинна бути сфокусованою на заміні морально застарілого обладнання, яке суттєво знижує їхню конкурентоспроможність. Використання методу продовження за параметром до примусово-однорідної виробничої CES-функції у формі Кобба-Дугласа-Тінбергена вказує на можливість дуже оптимістичного інтенсивного сценарію розвитку промисловості, яка теоретично може зростати майже виключно за рахунок використання кваліфікованої праці, яка високо оплачується, при помірній інвестиційній активності у сфері основних виробничих фондів. Проведено ідентифікацію впливу нестаціонарних процесів в економіці на сценарій розвитку підприємства, завдяки чому встановлений ефект «запізнювання», коли тренд розвитку продовжує діяти певний час, незважаючи на те, що умови в економічному середовищі вже змінилися. Наведено інтерпретацію тези про зменшення відтворювального потенціалу національної економіки на основі математичного обґрунтування висновку про те, що фактори виробництва мають все менший внесок до сукупного продукту в міру прискорення інтенсивності їх використання у процесі виробництва. Здійснено аналіз теоретично можливих (граничних) випадків розвитку виробничої системи на основі співставлення змін параметрів виробничої функції. Надано рекомендації щодо технологічної політики вітчизняних підприємств на сучасному етапі розвитку.

Опис

Ключові слова

виробнича CES-функція у формі Кобба-Дугласа-Тінбергена, метод продовження за параметром, еластичність взаємозаміни праці та капіталу, закон спадної продуктивності, закон випереджаючого росту продуктивності праці

Бібліографічний опис

Момот, В. Є. Використання виробничих CES-функцій при розробці заходів технологічної політики вітчизняних підприємств. Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць / За ред. М. І. Звєрякова (голов. ред.) та ін. Одеса : Одеський національний економічний університет. 2019. № 2-3 (70-71). С. 92–104.