МІЖНАРОДНА ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЗИЦІЯ КРАЇНИ ТА РІВЕНЬ ЇЇ РОЗВИТКУ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ПОКАЗНИКІВ

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

Метою проведеного дослідження є виявлення залежності між міжнародною інвес- тиційною позицією країни та рівнем її розвитку, а також виділення різних моделей фор- мування міжнародної інвестиційної позиції країни. Як методи дослідження було обрано статистичну обробку інформації за 35 європейськими країнами, використання кореля- ційного методу виявлення залежності між показниками, структурний та компаративний аналіз, а також класифікацію країн залежно від обраної моделі формування міжнарод- ної інвестиційної позиції. Здійснено групування країн за показником співвідношення чистої інвестиційної позиції країни та її ВВП. За цим критерієм виділено гіперактивних реципієнтів, активних реципієнтів, поміркованих реципієнтів, країни зі збалансованою міжнародною інвестиційно позицією, поміркованих інвестори, активних інвесторів та гіперактивних інвесторів. Аналіз взаємозв’язку зазначеного показника з ВВП на душу населення з використанням графічного методу та шляхом розрахунку коефіцієнтів ко- реляції не показав наявності суттєвої залежності. Разом з тим було з’ясовано, що якщо розвинені країни можуть свідомо обирати будь-яку прийнятну для них модель міжна- родної інвестиційної позиції, то середньо- та низько- розвинені країни такої свободи не мають. Позитивне значення чистої міжнародної інвестиційної позиції мають лише єв- ропейські країни з показником ВВН на душу населення вищим 45 тис. дол. Абсолют- на ж більшість середньо- та низькорозвинених країн може обирати лише між моделлю збалансованої міжнародної інвестиційної позиції та моделлю поміркованого реципієн- та. Розрахунки коефіцієнтів кореляції показали наявність досить тісного взаємозв’язку між обсягами активів та пасивів міжнародної інвестиційної позиції, з одного боку, та розмірами країни, які характеризуються обсягами ВВП та чисельністю населення. Ра- зом з тим виділення моделей міжнародної інвестиційної позиції може відбуватися не лише на основі співвідношення ЧМІП та ВВП країни, але й за показниками структу- ри активів та пасивів у МІП. Аналіз саме таких моделей і може стати об’єктом подаль- ших досліджень.

Опис

Ключові слова

міжнародна інвестиційна позиція, чиста міжнародна інвестиційна по- зиція, ВВП на душу населення, нетто-реципієнти, нетто-інвестори

Бібліографічний опис

Задоя А.О. МІЖНАРОДНА ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЗИЦІЯ КРАЇНИ ТА РІВЕНЬ ЇЇ РОЗВИТКУ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ПОКАЗНИКІВ / А.О. Задоя // Європейський вектор економічного розвитку. - 2020. - №2 (29) - С. 30-39.