Вечірня форма навчання

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 17 з 17
  • Документ
    Розробка міжнародного інвестиційного проєкту "Будівництво міжнародного логістичного терміналу" та стратегії його просування в ЄС
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Янке, Уаміан Жорж
    У роботі проведено дослідження теоретичних аспектів глобальної логістики та міжнародних логістичних систем та їх ролі у світовій торгівлі. Наведено класифікацію логістичних систем у світових економічних відносинах та міжнародне регулювання логістичних операцій. Розкрито поняття термінальних перевезень у системі міжнародних логістичних операцій. Досліджено особливості міжнародних інвестиційних проєктів у логістиці у забезпеченні конкурентоспроможності бізнесу на світовому ринку. Проведено аналіз світового ринку логістичних послуг та показано роль транспортно-логістичних центрів у логістичному сервісу. Досліджено сучасний стан глобальної логістики та її вплив бізнес-клімат і конкурентоспроможність національних економік. Розкрито тенденції розвитку міжнародного ринку транспортно-логістичних послуг. Надано обґрунтування бізнес-моделі та стратегії формування інтермодального логістичного продукту в континентальних ланцюгах поставок у ЄС. Запропоновано будівництво власного терміналу для міжнародної логістичної компанії з метою підвищення ефективності використання автотранспорту на міжнародних лініях та розвитку й диверсифікації бізнесу на світових ринках. Обчислено показники економічної ефективності будування логістичного терміналу.
  • Документ
    Дослідження розвитку глобального банківського сектору в умовах цифрової економіки
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Шостенко, Вікторія Василівна
    У роботі проаналізовано сучасний стан цифрового банкінгу. Впровадження цифрової економіки дозволяє підвищити продуктивністьпраці, ефективно використовувати ресурси, збільшити прибутки, знизити витрати і, як наслідок, підвищити конкурентоспроможність банків і банківської системи тазабезпечити сталий розвиток у глобальному економічному середовищі. Лідерами банківського сектору є такі компанії, як: BBVA, DBS Bank, RBS Group, UniCredit Group, Bank of America, Barclays, HSBC, Banco Santander, JPMorgan Chase, BNP Paribas. Дослідження виявило, що ці банки зробили справжню цифрову трасформацію, банки інвестують значні суми в нові технологічні рішення та цифрові пропозиції, що їх і робить світовими лідерами, які пропонують клієнтам новітні послуги. В Україні прикладом цифрового банку є Монобанк. Досліджено технології, які робить банк кращим та конкурентоспроможним в цифровому банкінгу, а саме: штучний інтелект, блокчейн, VR, AR, біометрична ідентифікація, мобільні технології (хмарні сервіси). Але, для успішного функціонування на ринку банківських послуг Монобанк необхідно розвивати цифрові інновації та мобільні технології. У роботі наведено дослідження факторів успіху світових лідерів, проведений аналіз інтернет-банкінгу в період цифрової економіки.
  • Документ
    Глобалізація світових виробництв і участь в ній України
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Ржавікіна Діана Євгеніївна, Діана Євгеніївна
    У роботі визначено закономірності глобалізаційних процесів сучасності та місця України в процесі глобалізації світового господарства. Автором розглянуто розвиток сучасного світового виробництва: сутність, передумови та еволюція теоретичних концепцій; досліджено етапи та принципи формування стратегії розвитку підприємства на міжнародному ринку; визначено основні форми освоєння ринків українським бізнесом. У практичному розділі досліддено динаміку світової торгівлі; проаналізувовано динаміку міжнародних інвестицій в глобальному середовищі; здійснено аналіз діяльності міжнародних ТНК та аналіз міжнародного середовища, на якому діють українські фірми. В останньому розділі досліджено інновації як фактор міжнародної конкурентоспроможності українського бізнесу; додатково розглянуто діяльність українського бізнесу в глобальному економічному просторі. Практичне значення дослідження визначається можливістю його застосування державними органами України при виробленні зовнішньоекономічної політики, а також застосування в навчальних цілях при читанні курсів «Світова економіка», «Міжнародні економічні відносини» та спецкурсів з питань економічної глобалізації.
  • Документ
    Зовнішньоторговельна політика як фактор розвитку реального сектора економіки України.
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Прус, Єлизавета Ігорівна
    У роботі розглянуто теоретико-методичні засади зовнішньоторговельної політики як фактору розвитку реального сектора економіки України, досліджено сучасний стан та перспективи розвитку зовнішньої торгівлі України, надано загальну характеристику зовнішньоторговельної політики, а також визначено методи та інструменти державного регулювання зовнішньої торгівлі України. Дано загальну організаційно-економічну характеристику ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», здійснено аналіз асортименту сталевої продукції, що експортується виробником, а також проведено оцінку ефективності експорту сталевої продукції ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». На основі проведеного аналізу запропоновано шляхи удосконалення експорту сталевої продукції з України, а також здійснено оцінку економічної ефективності заходів щодо удосконалення експортної діяльності ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг».
  • Документ
    Вплив міжнародної трудової міграції на економіку України
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Маслова, Наталя Сергіївна
    У роботі проаналізовано загальну ситуацію сучасного стану процесу трудової міжнародної міграції українців та динаміку,зробили висновок, що точної та об'єктивної інформації про чисельність українських трудових мігрантів не має. Сьогодні існують лише окремі експертні оцінки: від 3 до 7 млн. осіб. Основними країнами призначення є: Польща, Росія, Італія, Чехія, Сполучені Штати Америки, Білорусь, Португалія, Угорщина, Ізраїль, Фінляндія та Німеччина.Україна останніми роками в регіоні ЄЦА є найбільшим одержувачем валютних грошових переказів від трудових міжнародних мігрантів. Найбільшими країнами походження валютних потоківв Україну є: Польща, Росія, Чеська Республіка, США, Сполучене Королівство, Італія, Німеччина, Кіпр, Ізраїль та Греція.Встановлено, що левова частка валютних надходженнях з-за кордону – це безпосередня оплата праці українських емігрантів; переважна частина приватних грошових надходжень здійснюється через неформальні канали.Визначили, що головними причинами трудової міжнародної міграції з України насьогодні залишаються соціально-економічні причини – це складна економічна ситуація та суттєва різниця в оплаті праці між країнами. На основі проведеного аналізу отримали чіткий зв'язок та прямолінійну залежність ВВП нашої країни від щорічних грошових трансферів в Україну від українських трудових мігрантів та визначили, що економіка нашої країни насьогодні досить залежна від валютних грошових потоків:за підсумками 2019 року співвідношення валютних грошових потоків до ВВП становило 7,75% за даними НБУ та 10,27% за даними Світового банку. Були окреслені основні заходи щодо покращення ситуації з трудової міграції та визначено, що найголовнішим та пріоритетним аспектом для нашої країни є запобігання або мінімізація причин та умов, що підштовхують або змушують населення до бажання виїхати за кордон для працевлаштування.
  • Документ
    Транснаціоналізація економіки України: аналіз, проблеми та перспективи
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Лимонова, Ельвіна Миколаївна
    Кваліфікаційна робота присвячена теоретичному дослідженню та аналізу державного регулювання транаціоналізації національної економіки на основі систематизації існуючих поглядів розкрито сутність транснаціональних корпорацій, які розглядаються як об’єднання підприємств, що здійснюють комерційну діяльність в двох або більше країнах і дозволяють за рахунок транскордонної мобільності використовувати економічну и політичну владу. Визначено, що регулювання трансцаціоналізації здійснюється на осонові ієрархії суб’єктів громадського, державного, міждержавного та наддержавного рівнів.
  • Документ
    Міжнародний досвід антимонопольного регулювання
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Кузьмінов, Сергій Васильович
    У роботі проаналізовано сучасний стан антимонопольного регулювання у світі та досліджені можливості удосконалення антимонопольного регулювання в Україні. Дослідження проведено на базі аналізу країн за двома групами: розвинених країн та країн, що розвиваються. У кожній групі виділені характерні представники: Канада, Швеція, Китайська народна республіка та Чилі. На основі теоретичного узагальнення та аналізу антимонопольних практик у світі пропонуються заходи щодо покращення роботи антимонопольних органів в Україні. Обстоюється думка про необхідність використання інструментів мікроекономічного аналізу для ідентифікації реальних та можливих зловживань домінуючим положенням продавця на ринку.
  • Документ
    Роль інструментів торговельної політики в просуванні інтересів малого та середнього бізнесу в країнах Євросоюзу.
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Куабенан, Ассанде Ів Сен-Лоран
    У роботі проведено дослідження теоретичних положень стосовно торговельної політики та її інструментів, наведено поняття, принципи та класифікацію інструментів торговельної політики Євросоюзу. Розкрито сутність малого та середнього бізнесу у ЄС та його внесок у економіку ЄС. Представлено результати аналізу малого і середнього бізнесу у системі міжнародних торговельно-економічних відносин ЄС. Розкрито особливості інституційного забезпечення та інструментів торговельної політики для підприємств малого і середнього бізнесу в ЄЄ при просуванні їх інтересів на європейському та світовому ринках. Виявлено основні проблеми торговельної політики підприємств малого і середнього бізнесу. Досліджено систему угод про вільну торгівлю ЄС та врахування в їх положеннях інструменти торговельної політики, спрямовані на просування інтересів малого і середнього бізнесу.
  • Документ
    Розробка міжнародного інвестиційного проекту у сфері виготовлення товару промислового призначення та стратегія його просування в країну Середньої Азії-Казахстан.
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Киян, Світлана Володимирівна
    В роботі розглянута стратегія створення інвестиційного проекту промислового значення і впровадження його на території іноземної країни за допомогою прямих інвестицій у вигляді філії, вже існуючого, підприємства ТОВ «ГРАНД-ФЛЕКС». Для успішного впровадження проекту було досліджено економічне і політичне становище країни-реципієнту, рівень ділової активності у залучення іноземних інвестицій, та інвестиційний клімат країни Казахстан, від якого залежать умови розвитку проекту, позитивні чи негативні фактори, з якими йому прийдеться зустрітися. Описана історія міжнародних інвестицій, їх виникнення і розвиток із прадавніх часів до сьогодення. Країна реципієнт має таке розташування і загальну площу, що являє собою дуже вигідне становище для ринків збуту, які так необхідні для розвитку підприємства. Сучасна інвестиційна політика Республіки Казахстан націлена на збільшення іноземних інвестицій у країну, тому проведено аналіз поточного стану інвестиційної діяльності країни і розглянуті питання державної допомоги іноземним інвесторам, а також правовий супровід. Вивченням стратегії залучення іноземних інвестицій займалися національні і іноземні науковці. Вони у своїх працях розкрили залежність розвитку інвестицій від економічних показників країни і можливих ризиків, а також надали оцінку взаємним інвестиціям Республіки Казахстан із країнами ЄАЕС і Китаєм. Для виключення фінансових ризиків було розраховано економічний ефект інвестиційного проекту і намічені інноваційні шляхи підвищення конкурентоспроможності та ефективності проекту. З огляду на шок, який зазнала економіка Казахстану і країни, з якими вона співпрацювала, були розроблені дії покращання режиму роботи при впровадженні проекту і подальшому розвитку в економічному оточенні.
  • Документ
    Використання досвіду європейських країн у становленні соціально-економічної моделі України
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Задоя, Олександр Анатолійович
    У роботі проведений аналіз формування передумов становлення окремих видів соціально-економічних моделей. Був досліджений вплив нерівномірності економічного розвитку на формування напрямку розвитку і використання різних інструментів для досягнення сталого економічного зростання. Також було проаналізовано ряд макроекономічних показників і визначено їх силу впливу на становлення соціально-економічної моделі країни. Проведено ретроспективне дослідження динаміки економічного розвитку України в контексті еволюції формування соціального і ринкового середовища. Запропоновано методологію виявлення визначених ознак та класифікацію на їх основі соціально-економічних моделей на прикладі країн Європейського Союзу. Це дозволило виділити критерії ідентифікації та розподілити їх в залежності від ступеню впливу держави, ринку та суспільства. На основі проведених досліджень була проведена оцінка стану соціально-економічного розвитку України та окреслені перспективи розвитку. З урахуванням досвіду європейських країн, які більш схожі з економікою України на початковому етапі свого розвитку, були запропоновані конкретні шляхи побудови ефективної соціально-економічної моделі. Також окрему увагу було приділено напрямку інклюзивного розвитку нашої країни. Були внесені пропозиції щодо створення сучасних кластерних утворень.
  • Документ
    Міжнародна інвестиційна позиція країни як відображення її внутрішніх проблем
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Задоя, Анатолій Олександрович
    У кваліфікаційній роботі проведено аналіз міжнародної інвестиційної позиції країни у взаємозв’язку з її внутрішніми проблемами. З’ясовано співвідношення системи показників платіжного балансу та міжнародної інвестиційно позиції та визначено інформаційний потенціал кожної з них. Проведено систематизацію чинників міжнародної інвестиційної позиції та платіжного балансу. На підставі дослідження міжнародної інвестиційної позиції 35 країн Європи виділені сім різноманітних моделей за критерієм питомої ваги чистої інвестиційної позиції у ВВП країни (гіперактивний реципієнт, активний реципієнт, поміркований реципієнт, збалансована модель, поміркований інвестор, активний інвестор, гіперактивний інвестор). Співставлення структури активів та пасивів міжнародної інвестиційної позиції країн Вишеградської групи та України дозволило виділити ще ряд моделей за критеріями сформованості структури, ступені її ризикованості та активності держави. Це дало підстави обґрунтувати основи розробки стратегії України щодо удосконалення структури міжнародної інвестиційної позиції. Особлива увага була приділена шляхом залучення прямих та портфельних інвестицій в економіку України.
  • Документ
    Трудова міжнародна міграція українців: масштаби, наслідки та перспективи
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Гришняєва, Поліна Валеріївна
    В роботі подано основні характеристики сучасної трудової міграції громадян України за кордон, оцінки її масштабів, сучасні тенденції. Показано, що є основними викликами, обумовленими міграційними процесами, є для України: наростання масштабів міграції за кордон, передусім трудової, участь молоді в міграції, проаналізувати причини та наслідки виїзду за кордон українців для пошуку кращого життя, виявити, як трудова міграція вливаю на розвиток економіки України і яка роль України на міжнародному ринку праці. Як безвіз та коронавірус вплинув на міграцію українців. Запропонувати рішення проблеми трудової міграції. Робота присвячена проблемам міграції робочої сили в Україні, проаналізовано зовнішні міграційні процеси в Україні на базі аналізу в сучасній соціально-економічній ситуації в країні. Розкрито причини зовнішньої міграції робочої сили в Україні. Показані особливості, масштаби і динаміка цього процесу в Україні. Охарактеризовані позитивні і негативні наслідки зовнішньої міграції робочої сили в Україні. Виявлено основні проблеми в області міграційних процесів та запропоновано рекомендації щодо їх усунення.
  • Документ
    Використання міжнародних рейтингів для оцінки інвестиційної привабливості країни
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Геращенко, Світлана Олександрівна
    У роботі проаналізовано сучасні міжнародні рейтинги, які в загальному оцінюють інвестиційну привабливість країни. Такими рейтингами стали: індекс легкості ведення бізнесу, індекс економічної свободи, , індекс глобальної конкурентоспроможності, індекс корупції та світовий рейтинг конкурентоспроможності. Оцінено положення України в кожному з представлених рейтингів у динаміці ряду років. З’ясовано основні причини, що негативно впливають на інвестиційну привабливість України, найбільш важливими серед яких виявились: імітаційний характер ринкових реформ, відсутність реального правового захисту бізнесу, корупція, монополізація ринків та захоплення влади олігархами з їх негативним впливом на державні структури.
  • Документ
    Використання міжнародних стандартів у розв'язанні проблеми заборгованості фізичних і юридичних осіб за кредитними операціями (за матеріалами АТ КБ Приватбанк)
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Гаркавенко, Ольга Василівна
    У роботі проаналізована система управління кредиторською заборгованістю в АТ КБ «ПРИВАТБАНК» у періоди до націоналізації та після. Проведено дослідження показників кредитного портфелю АТ КБ «ПриватБанк» за кредитною якістю у 2015-2017 рр. та розглянуто показники росту після впровадження стратегії міжнародної консалтингової компанії McKinsey & Company. Визначені основні методи управління проблемними кредитами, які застосовуються в комерційних банках, а саме: методи реструктуризації: (пролонгація, кредитні канікули, рефінансування і т.д) та методи ліквідації (внутрішньобанківські та зовнішньобанківські). Запропоновано доповнення до існуючого стратегічного управління ризиками, а саме створення ситуативного центру для більш прогнозованого та керованого управління проблемними заборгованостями.
  • Документ
    Розробка інвестиційного проекту модернізації прокатного виробництва на ДМК та залучення іноземних інвесторів до його реалізації
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Галенко, Олексій Ігоревич
    У роботі проаналізовано фінансовий стан економічної діяльності публічного акціонерного товариства «Дніпровський металургійний комбінат» за останні чотири роки. Виявлено, що дане підприємство закінчило 2019 рік із загальним сукупним збитком більше ніж 15 млрд. грн. Разом з цим поточні зобов’язання підприємства на 67 млрд. грн. перевищили загальні активи підприємства. Також за заявами кредиторів підприємства 14 червня 2019 року за судовим рішенням порушено справу про банкрутство, яка остаточно завершилась 16 жовтня 2020 року, коли Господарський суд Дніпропетровської області в рамках справи №904/2104/19 про визнання підприємства банкрутом призначив процедуру санації. За планом санації має відбутися продаж комбінату з аукціону до жовтня 2021 року. З цих причин проект модернізації прокатного виробництва має розглядатись як крок до оздоровлення фінансового положення та оптимізації виробничих процесів підприємства через оновлення процесу виробництва та вийти на стабільне зростання його показників, повернувшись до питання відновлення виробництва у рейкобалочному відділення. У роботі розроблено міжнародний інвестиційний проект модернізації прокатного виробництва за рахунок власних коштів та коштів іноземного інвестора. Наведені розрахунки потреби в інвестиційних ресурсах, а також проведені розрахунки основних показників дають змогу оцінити доцільність запропонованого проекту.
  • Документ
    Розвиток механізму зовнішньоекономічної адаптації підприємств машинобудівної галузі України до умов євроінтеграційних процесів
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Дідківська, Юлія Анатоліївна
    У кваліфікаційній роботі обґрунтовано актуальність та практична цінність обраної теми, поставлені мета і завдання дослідження, зазначено методи предмет й об’єкт дослідження. У роботі висвітлено: сутність адаптаційних процесів у зовнішньоекономічній діяльності підприємства; планування та розробка політики зовнішньоекономічної адаптації під впливом євроінтеграційних процесів; проблеми адаптації українських машинобудівних підприємств до умов євроінтеграційного процесу. Проведена оцінка господарської діяльності ПАТ «АвтоКрАЗ» та оцінка механізму зовнішньоекономічної адаптації на даному підприємстві та запропоновано механізм зовнішньоекономічної адаптації підприємства до євроінтеграційних умов.
  • Документ
    Обґрунтування напрямів підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності машинобудівних підприємств України
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2020) Войтенко, Ольга Сергіївна
    У кваліфікаційній роботі обґрунтовано актуальність та практична цінність обраної теми, поставлені мета і завдання дослідження, зазначено методи предмет й об’єкт дослідження. У роботі висвітлено: сутність поняття зовнішньоекономічної діяльності підприємства; розкрито особливості аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємств; досліджені фактори, що впливають на ефективність зовнішньоекономічної діяльності. Проведена оцінка господарської діяльності підприємства ПрАТ «Кременчуцький колісний завод» та його зовнішньоекономічних операцій. За результатами проведеного аналізу визначено резерви підвищення ефективності зовнішньоторговельної діяльності підприємства та економічно обґрунтовано ефективності запропонованих заходів щодо покращення зовнішньоекономічної діяльності підприємства.