2020-2021 н.р.

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 51
  • Документ
    Вплив ціннісних орієнтацій подружжя на їх поведінку в конфліктних ситуаціях
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Шульга, Діана Ігорівна
    У роботі аналізується проблема специфіки зв’язку ціннісних орієнтацій та стратегій поведінки у конфліктній ситуації у молодій подружній парі. Проаналізовано поняття цінностей та ціннісних орієнтацій, теоретично досліджено поняття конфліктна ситуація, розкрито зміст та наведено види стратегій поведінки у конфліктній ситуації. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження ціннісних орієнтацій у молодій подружій парі, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, діагностовано та проаналізовано специфіку зв’язку ціннісних орієнтацій та стратегій поведінки у конфліктній ситуації у молодій подружній парі. Підтверджено концептуальну гіпотезу дослідження про існування певного зв’язку між ціннісними орієнтаціями та стратегіями поведінки у конфлікті, які обирають члени молодого подружжя. Завдання дипломної роботи виконано в повному обсязі. Отримані результати емпіричного дослідження свідчать про наявність статистично значущого зв’язку між ціннісними орієнтаціями та стратегіями поведінки у конфлікті, які обирають члени молодого подружжя. Практичне значення роботи полягає в тому, що отримані на основі емпіричного дослідження дані можуть використовуватися у роботі практичній діяльності психологів, у сімейному консультуванні, психологічній просвіті.
  • Документ
    Вплив стилів взаємовідносин у родині на агресивність підлітків
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Шинкаренко, Наталя Олексіївна
    У роботі аналізується проблема агресії підлітків, яка торкається суспільства в цілому, викликає глибоку турботу психологів та педагогів, оскільки для сучасного етапу розвитку українського суспільства пріоритетним є курс на формування підростаючого покоління з активною життєвою позицією, здатного до особистісного волевиявлення у неагресивний, толерантний спосіб. Саме тому, під час написання роботи було визначенно загальні теоретико-методологічні дослідження, спрямовані на пошук засобів попередження та зменшення проявів агресії у дітей підліткового віку, теоретичне обґрунтування та емпіричне дослідження впливу сімейного стилю виховання на рівень агресивності підлітків.
  • Документ
    Низький рівень осмисленості життя як основна складова страху самореалізації особистості
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Шерепітко, Ольга Сергіївна
    У роботі проаналізовано поняття осмисленості життя та визначений конструкт страху самореалізації. Під час написання роботи було визначено теоретико-методологічні підстави для виділення основних структурних компонентів страху самореалізації, а саме низького рівня осмисленості життя як його основної складової, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, продіагностовано та виявлено, що у людей зі страхом самореалізації нижчий рівень: осмисленості життя, цілей в житті, інтересу та емоційної насиченості життя, результативності життя, чи задоволеності самореалізацією, за показником локус контролю – Я (Я – господар життя), за показником локус контролю – життя, чи керованість життя, оцінки успіху, доброзичливості, самоприв’язаності, рівня домагань та мотивації досягнення успіху.
  • Документ
    Психологічні особливості переживання самотності молоддю студентського віку
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Чуденко, Наталя Ігорівна
    У роботі аналізується проблема переживання самотності молоддю студентського віку, виявляється взаємозв’язок між рівнем суб’єктивного відчуття самотності, самооцінкою та прагненням до особистісної автономії людини. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження стану самотності, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, продіагностовано та проаналізовано вплив самооцінки, самоповаги та прагнення до особистісної автономії на переживання самотності молоддю студентського віку.
  • Документ
    Психологічні особливості поведінки людини в конкурентному середовищі організації
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Харченко, Наталія Олександрівна
    У роботі аналізується проблема поведінки людини в конкурентному середовищі організації, виявляється статистично значущі відмінності у поведінці людини в умовах конкурентного середовища із різним досвідом роботи. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження поведінки людини в конкурентному середовищі організації. В рамках роботи було визначено систему блоків прояву поведінкових особливостей людини в умовах конкурентного середовища: мотиваційний (визначення основних потреб особистості та ступінь їхньої задоволеності), емоційний (вплив емоцій на поведінку), діяльнісний (практичний аспект поведінки людини в умовах конкурентного середовища). Також було підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, продіагностовано та проаналізовано вплив досвіду роботи на поведінку людини в конкурентному середовищі організації.
  • Документ
    Вірогідність переживання психологічного благополуччя майбутніми фахівцями з різними рівнями професійної ідентичності
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Усова, Ольга Володимирівна
    У роботі теоретично обґрунтовується та емпірично досліджується вірогідність переживання психологічного благополуччя майбутніми фахівцями з різними рівнями професійної ідентичності. Під час написання роботи було проведено теоретичний аналіз літератури щодо переживання психологічного благополуччя майбутніми фахівцями; провести теоретичний аналіз літератури щодо рівнів професійної ідентичності у майбутніх фахівців; розкрито особистісні та психологічні особливості студентів-психологів; проведено емпіричне дослідження щодо вірогідності переживання психологічного благополуччя фахівців з різними рівнями професійної ідентичності; встановлені подальші перспективи дослідження. Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що: вперше теоретично обґрунтовано вірогідність переживання психологічного благополуччя майбутніми фахівцями з різними рівнями професійної ідентичності; удосконалено наукові уявлення про вірогідність переживання психологічного благополуччя майбутніми фахівцями з різними рівнями професійної ідентичності; дістав подальший розвиток психодіагностичний інструментарій щодо виявлення вірогідності переживання психологічного благополуччя майбутніми фахівцями з різними рівнями професійної ідентичності. Практична значущість дослідження визначається соціальним запитом практичних рекомендацій щодо оптимізації проходження кризи ідентичності молодими людьми в сучасному суспільстві. Результати дослідження можуть бути використані для розробки і реалізації програм психологічної допомоги молоді, в практиці консультування, психологічного супроводу професійного навчання, а також в роботі служб профорієнтації та профконсультування.
  • Документ
    Психологічні особливості підготовки дітей до школи
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Уберт, Карина Олегівна
    Кваліфікаційна робота присвячена проблемі теоретичного обґрунтування та емпіричного дослідження психологічним особливостям підготовки дітей до школи. Психічний та особистісний розвиток дитини в молодшому шкільному віці зумовлений особливістю соціальної ситуації розвитку - навчання в початковій школі. На цьому віковому етапі навчальна діяльність стає провідною діяльністю , основою є пізнавальний інтерес та нова соціальна позиція . Початок навчання в школі означає зміну способу життя дитини. Це принципово нова соціальна ситуація розвитку особистості. Перехід до шкільного життя пов’язаний зі зміною провідної діяльності з ігрової на навчальну. У процесі навчальної діяльності розвиваються основні психологічні новоутворення молодшого шкільного віку: довільність психічних процесів, внутрішній план дій, вміння організовувати навчальну діяльність, дії відображення. Нами розроблено тренінгову програму, яка сприятиме розвитку мотивації до навчання, готовності дитини до самостійної роботи та було сформовано вибірку досліджуваних, яка складалася з 30 осіб. Проаналізувавши результати первинної діагностики було виявлено ,що високим рівнем готовності характеризуються 13,2% досліджуваних (2 школярів). У 46,2% досліджуваних зафіксовано середній рівень готовності (7 осіб). Низький рівень цієї характеристики виявлено у 39,6% респондентів (16 учнів). Використана методика свідчить про те, що більшість дітей є незрілими та неготовими до навчання у школі. Важливим аспектом нашої роботи є розробка практичних рекомендацій для дітей, батьків та педагогів щодо організації навчання. Зокрема, для батьків ми рекомендуємо організувати робочий режим, місце навчання у комфортний для дитини спосіб, а також не здійснювати надмірного психологічного тиску на школяра. Рекомендації, розроблені для педагогів та психологів, стосуються особливостей організації навчання, комунікації з дітьми та батьками та способів психоемоційної саморегуляції. Також запропонований комплекс вправ, які дозволяють зняти напруження для дітей, розвивати пізнавальні процеси.
  • Документ
    Вплив гаджетів на розвиток психічних процесів дитини молодшого віку
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Тіпер, Наталія Іванівна
    У роботі досліджується теоретичні та практичні засади впливу гаджетів на розвиток психічних процесів дитини молодшого віку. Визначаються особливості розвитку вестибулярної системи, слуху, зору, уваги, мови та комунікації дитини під впливом використання гаджетів. Досліджуються позитивні сторони впливу гаджетів на розвиток дитини. На сонові теоретичного матеріалу проводиться емпіричне дослідження впливу гаджетів на формування психічних процесів дитини, у якому на основі анкетування педагогів здійснено тематичний аналіз та розроблено практичні рекомендації стосовно використання гаджетів дітьми молодшого віку.
  • Документ
    Особливості сприйняття гумору як ресурсу стресоподолання особистості
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Тихонова, Юлія Андріївна
    У роботі аналізується проблема виявлення ефективної методики стресоподолання особистості в контексті використання власного емоційного ресурсу та проведено практичне дослідження по темі роботи серед осіб різного віку та статі. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження сприйняття гумору як ресурсу стресоподолання, проведено емпіричне дослідження та визначено ефективність використання гумору як методики боротьби зі стресом на практичному прикладі.
  • Документ
    Психологічні особливості переживання страху дорослішання особами юнацького віку
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Терещенко, Альбіна Олександрівна
    У роботі аналізується проблема переживання страху дорослішання особами юнацького віку. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження проблеми переживання страху дорослішання особами юнацького віку, проаналізовано категоріальні поняття дослідження у різноманітних наукових підходах, зроблено психологічний аналіз переживання страху, як стану особистості, виявлено особливості прояву переживання страху у період дорослішання особами юнацького віку, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, та визначено шляхи профілактики страху дорослішання.
  • Документ
    Вплив батьківсько-дитячих стосунків на рівень самооцінки дітей молодшого шкільного віку
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Стрюковатська, Ольга Сергіївна
    Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження впливу батьківсько-дитячих стосунків на рівень самооцінки дітей молодшого шкільного віку, підібрано комплекс методик, що відповідають меті дослідження, проведений теоретичний аналіз літератури стосовно поставленої проблеми, підібраний психодіагностичний інструментарій, також проведене емпіричне дослідження з метою визначення впливу батьківсько-дитячих стосунків на рівень самооцінки дітей молодшого шкільного віку. Розроблено корекційну програму, яка спрямована на підвищення самооцінки у школярів. Запропонована програма роботи з батьками, що підвищує рівень їх усвідомленості щодо важливості принципів виховання та способів взаємодії зі своїми дітьми. У роботі розкривається потенціал арт-терапевтичних методик, які можуть розширити інструментарій засобів підвищення самооцінки молодших школярів.
  • Документ
    Характер зв'язку перфекціонізму і особистісної зрілості в юнацькому віці
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Стоян, Дар'я Олегівна
    У роботі проаналізовано феномен перфекціонізму та емпірично досліджено характер зв’язку перфекціонізму та особистісної зрілості в юнацькому віці. Під час написання роботи було визначено теоретико-методологічні підстави для дослідження перфекціонізму підлітків, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, продіагностовано та проаналізовано нелінійний характер зв’язку перфекціонізму та особистісної зрілості в юнацькому віці.
  • Документ
    Психологічні умови формування саногенного мислення студентської молоді
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Стенько, Юлія Петрівна
    Кваліфікаційна робота присвячена проблемі формування саногенного мислення студентської молоді. Перший розділ присвячено психологічному аналізу поняття саногенного мислення та його сутнісних характеристик; характеристика критеріїв та показників сформованості саногенного мислення; розкриттю вікових та соціальних аспектів саногенного мислення студентської молоді. У другому розділі охарактеризовано процес організації та аналізу результатів емпіричного дослідження особливостей саногенного мислення студентів; розкрито психологічні профілі студентів із саногенним і патогенним мисленням. У третьому розділі обґрунтовано програму формувального експерименту і розкрито ефективність цієї програми Висновки містять основні результати проведених досліджень.
  • Документ
    Психологічні особливості міжособистісних стосунків у багатодітній сім’ї
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Стадник, Ганна Валеріївна
    У роботі аналізується поняття міжособистісних стосунків , досліджуються особливості їх прояву у багатодітної сім’ї. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження особливостей міжособистісних стосунків у багатодітних родинах, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, продіагностовано та проаналізовано характер та особливості прояву міжособистісних стосунків у родинах з однією дитиною та трьома дітьми.
  • Документ
    Психологічні особливості самопрезентації особистості в соціальних мережах
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Самарець, Поліна Дімитріївна
    У роботі проведений теоретичний аналіз психологічних факторів і механізмів самопрезентації користувачів соціальних мереж. Розкрито сутність феномену соціальних мереж, виявлено їх функції в реалізації соціокультурних практик особистості. Схарактеризовано зміст, обґрунтовано психологічні особливості та механізми самопрезентації особистості в соціальних мережах. Емпірично досліджено психологічні особливості самопрезентації особистості в соціальних мережах, з’ясовано форми, рівні та модуси самопрезентації. На підставі якісного, кількісного й статистичного аналізу підтверджено зв’язок між самопрезентацією й самоконструюванням особистості в соціальних мережах, типом, рівнем і формами здійснення соціокультурних практик. Окреслено подальші перспективи дослідження самопрезентації особистості в соціальних мережах.
  • Документ
    Психологічні аспекти прояву інтернет-залежності у підлітків у карантинний період
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Райдберг, Дарія Олександрівна
    В роботі представлений аналіз проблематики інтернет-залежності у підлітковому віці під час карантину, виявлений взаємозв’язок між стилем стосунків інтернет-залежних підлітків з родиною, однолітками та зміни підлітків в проявах емоційної сфери. Під час дослідження було узагальнено теоретико-методологічні підстави для дослідження поведінки підлітків на теренах України, підібрано комплекс методик, адекватних меті роботи, продіагностовано та проаналізовано вплив сучасних інтернет-платформ на розвиток підлітків, визначено шляхи профілактики підлітків щодо появи інтернет-залежності та сформульовані певні шляхи її подолання.
  • Документ
    Специфіка зв’язку акцентуацій характеру та рівня конфліктності у осіб молодшого віку
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Плахова, Ганна В'ячеславівна
    У роботі аналізується проблема специфіки зв’язку акцентуацій характеру та рівня конфліктності у осіб підліткового віку. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження конфліктності підлітків, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, продіагностовано та проаналізовано зв’язок акцентуацій характеру та рівня конфліктності у підлітків.
  • Документ
    Психологічні особливості розвитку моральної самосвідомості студентів педагогічних вишів України
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Перепелицина, Олеся Юріївна
    У кваліфікаційній роботі виявлено особливості розвитку моральної самосвідомості майбутніх педагогів і обґрунтовані програми їх психологічного розвитку по розвитку моральної самосвідомості. На основі аналізу уявлень, що склалися в сучасній вітчизняній і зарубіжній психології, розкрито підходи до проблеми морального самосвідомості особистості; проаналізовані теоретичні дослідження, присвячені особливостям і динаміці розвитку моральної самосвідомості особистості в студентські роки; презентовані та апробовані програми розвитку моральної самосвідомості студентів педагогічних вишів. Практична значущість дослідження полягає в добірці комплексу психодіагностичних методів і методик, спрямованих на вивчення розвитку моральної самосвідомості студентів педагогічних вишу. Матеріали роботи можуть бути корисними для практикуючих психологів. Отримані результати можуть бути корисні педагогам, викладачам вишів в програмі додаткової освіти та підвищення кваліфікації при розробці програм навчальних дисциплін і курсів, пов'язаних з особистісним розвитком студентської молоді.
  • Документ
    Психологічні особливості адаптації дітей 2-3 років до дитячого садка
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Орьол, Аліна Олексіївна
    У роботі аналізується процес адаптації дітей 2-3 років до умов дитячого садка. Під час написання роботи було визначено загальні теоретико-методологічні підстави для дослідження особливостей адаптації дітей молодшого віку, підібрано комплекс методик, адекватних меті дослідження, продіагностовано та проаналізовано та визначено шляхи адаптації дітей до дитячого садка. Виявлені якісні відмінності і апробовані умови успішності психологічної адаптації дітей молодшого віку дошкільної освітньої організації; розроблені рекомендації для фахівців дошкільного навчального закладу,які дозволяють оптимізувати процес психологічної адаптації дітей в умовах дошкільної освітньої організації.
  • Документ
    Індивідуально-психологічні чинники задоволеності шлюбом у подружній парі
    (Університет імені Альфреда Нобеля, 2021) Олійник, Євгенія Володимирівна
    У роботі аналізується проблема задоволеності шлюбом у подружній парі та проведено емпіричне дослідження індивідуальних та психологічних чинників задоволеності шлюбом у подружній парі. До вибірки емпіричного дослідження залучено 35 подружніх пар (жінки та чоловіки віком від 23 до 37 років). Під час написання роботи було визначено загальні теоретико- методологічні засади для дослідження проблеми задоволеності шлюбом у роботах вітчизняних та зарубіжних вчених, обґрунтовано гіпотези дослідження, підібрано психодіагностичний інструментарій, математико- статистичні методи обробки результатів, проведено емпіричне дослідження та визначено індивідуально-психологічні чинники задоволеності шлюбом у подружній парі. Отримані результати емпіричного дослідження дали змогу встановити перспективи подальших наукових розвідок.