САМООРГАНІЗАЦІЯ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ І ПРАКТИЧНІ РЕАЛІЇ

Ескіз недоступний

Дата

2016-09

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Гілея: науковий вісник. Збірник наукових праць / Головний редактор В.М. Вашкевич. – К.: «Видавництво «Гілея»

Анотація

На основі базових положень синергетичної концепції досліджено специфіку процесу самоорганізації громадянського суспільства. За допомогою розгляду основних підходів до визначення терміну «самоорганізація» та «громадянське суспільство» сформульовано авторське поняття «самоорганізація громадянського суспільства». Показниками самоорганізації громадянського суспільства визначено: участь громадянина в волонтерській діяльності, соціальній роботі та роботі громадських організацій, в управлінні, відкритість процесів прийняття рішень, підтримка загальнонаціональних та місцевих програм громадянської ініціативи. Серед найбільших загрозливих ризиків у самоорганізаційних процесах виділено боротьбу з корупцією та низький рівень суспільної довіри громадян як індикатора соціального капіталу. З’ясовано суперечливий характер процесів самоорганізації громадянського суспільства в сучасній України.

Опис

-

Ключові слова

синергетична теорія, самоорганізація, громадянське суспільство, самоорганізація громадянського суспільства, громадські організації.

Бібліографічний опис

На основі базових положень синергетичної концепції досліджено специфіку процесу самоорганізації громадянського суспільства. За допомогою розгляду основних підходів до визначення терміну «самоорганізація» та «громадянське суспільство» сформульовано авторське поняття «самоорганізація громадянського суспільства».