Білоткач Ігор Анатолійович2025-01-292025-01-292024-12-19М26https://ir.duan.edu.ua/handle/123456789/5236Узагальнюючи напрацювання вчених щодо складових системи маркетингових інституціональних чинників виробництва та збуту органічної продукції, ми визначили її складові, а саме це: комплекс інституціональних обмежень (законодавче та нормативно-правове забезпечення); система маркетингових обмежень, фінансово-кредитна політика та бюджетна підтримка; наукова, дорадча та інформаційна підтримка; вдосконалення управління та інституційної інфраструктури; розвиток ринкової інфраструктури; підтримка технологічного розвитку; гарантування безпеки та якості органічної продукції; зовнішньоекономічна діяльність. В аграрній сфері кожному підприємству необхідна власна маркетингова стратегія, яка буде дозволяти йому, з одного боку нейтралізувати загрози та слабкі сторони, а з іншої — реалізувати всі свої можливості та переваги власної діяльності. На нашу думку, на даному етапі розвитку ринкових відносин в агропромисловому секторі України будь-яке підприємство не може нормально функціонувати без застосування досконалої системи маркетингу для визначення його положення на ринку, аналізу своїх можливостей, вивчення ринкового середовища, визначення стратегії розвитку тощоСтверджується, що питання підтримки та створення умов для розвитку органічного агропромислового виробництва в Україні, на теперішній час, набуває великого значення, оскільки отримання якісної та корисної сільськогосподарської продукції є основою для підвищення рівня життя населення держави та для розвитку добробуту її громадян, особливо в тяжкий політичний період військового стану. Наголошується, що для України велике значення має пошук можливостей підвищення національної конкурентоспроможності органічної агропромислової продукції, зокрема в маркетинговій сфері, під чим розуміється досягнення провідних позицій українського органічного бізнесу на світовому ринку, що забезпечить зростання рівня якості життя громадян нашої держави.otherМаркетингові чинникиорганічне агропромислове виробництвоконкурентоспроможністьінституціональний онтогінезрозвиток формування інституціональної системимоніторинг онтогенезу нормативних актів.Маркетингові чинники організації конкурентоспроможного органічного агробізнесу в умовах інституціонального онтогенезуThesis