ГРОМАДЯНСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО І ДЕМОКРАТИЧНА ПРАВОВА ДЕРЖАВА: ПРОБЛЕМИ ВЗАЄМОВПЛИВУ

Ескіз недоступний

Дата

1994

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Препринт

Анотація

Ґрунтовно проведено аналіз стану дослідження теми в світовій політологічній і філософсько-соціологічній літературі. Підкреслена необхідність поглиблення теоретичних розробок, питань взаємодії держави і громадянського суспільства, механізму, а також способів взаємовпливу, взаємозбагачення в умовах переходу від тоталітаризму до демократії. Розглянуті способи взаємовпливу держави і громадянського суспільства, окреслені суттєві характеристики цього процесу. Автор переконливо висвітлює суть громадянського суспільства і демократичної правової держави, наводить їх ознаки. Як узагальнююче поняття, а саме це відстоює Г.П. Щедрова, громадянське суспільство розглядається як суспільство, де людині законом гарантовано вільний вибір форм її економічного і політичного буття, створюються всебічні права людини; тут немає монополії однієї ідеології, одного світосприймання, здійснюється принцип свободи совісті. Метою громадянського суспільства проголошується людина.

Опис

Ключові слова

громадянське суспільство, демократична правова держава, політична система, політичні інститути, політична свідомість, політична культура

Бібліографічний опис

Основні ознаки громадянського суспільства містяться у трьох іпостасях його буття: економічній, політичній і духовній. Воно виникло й почало розвиватися на засадах необмеженого панування приватної власності. Декларація прав людини і громадянина - маніфест Великої французької буржуазної революції кінця ХУШ століття - проголосила цю власність священною і недоторканною, а якобінці вважали її непорушною основою нового соціального ладу, що набуває контурів громадянського суспільства.