КОНКУРЕНТНА СУТНІСТЬ ПОЛІТИЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ЕЛІТ У ДЕМОКРАТИЧНОМУ СУСПІЛЬСТВІ

Ескіз недоступний

Дата

2013

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Модернізація політичної системи сучасної України: стан та перспективи розвитку : збірник наукових праць / Ред. колегія: Г.П. Щедрова. – голова, О. В. Новакова, Ф. В. Барановський та ін. – Луганськ : вид-во СНУ ім. В. Даля, 2013. – 260 с.

Анотація

політична конкуренція еліт та її постійна динаміка забезпечують соціально-політичну стабільність і довготривалу стійкість демократичної політичної системи, наділяють її здатністю до саморегулювання і самовдосконалення. Характер і динаміка політичної конкуренції безпосередньо пов’язані і визначаються тим, як дотримуються і захищаються політичні права і свободи громадян, їхні права у взаєминах з державою на формування органів державної та місцевої влади, на контроль і участь в діяльності цих органів, в управлінні справами держави.

Опис

Ключові слова

політичні еліти, політична система, артикуляція, агрегування потреб

Бібліографічний опис

Модернізація політичної системи українського суспільства відбувається складно і суперечливо. Підвищення її адаптованості до нових соціальних вимог можливе на основі раціоналізації її організації, що передбачає наростаючу диференціацію структур і функцій управління. Щоб мати можливість врахувати інтереси соціальних груп, політична система мусить формувати відповідні канали артикулювання та агрегування цих потреб. Необхідною умовою змін є формування та вдосконалення політико-правової бази, здатної забезпечити демократичний розвиток суспільства з урахуванням нових викликів європейської та світової інтеграції.