Транснаціоналізація світової економіки

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019-04-19

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Дніпро: Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

В умовах глобалізації світова економіка набуває нових рис: посилюється взаємозв’язок між усіма компонентами міжнародних економічних відносин; підвищується інтенсивність потоків міжнародного руху факторів виробництва; розширюється сфера міжнародного поділу праці; підвищується частка міжнародного торговельного обороту в кругообігу світового валового національного продукту. У цих умовах транснаціональні корпорації (ТНК) стають однією з головних рушійних сил глобалізації. На них припадає понад 50% світового виробництва, більше 75% світової торгівлі та міжнародної міграції капіталу і понад 80% міжнародного обміну технологіями. У більшості країн транснаціональні корпорації є основним структурним елементом державної економіки, а отже, провідною силою її розвитку та підвищення ефективності. Діяльність транснаціональних корпорацій безпосередньо впливає на стан платіжного балансу, обсяги виробництва, зовнішньоторговельний оборот, зайнятість, конкурентоспроможність приймаючої економіки. Внаслідок того, що вкладення капіталу в конкретну галузь приймаючої країни супроводжується переміщенням трудових, технологічних та інших ресурсів з країни базування, все більшого значення набувають політичні фактори, пов’язані зі здійсненням контролю над національною економікою, з питаннями її територіальної і національної незалежності. Для України, яка через певні історичні обставини на початку ХХІ ст. опинилася у ролі наздоганяючої країни, залучення ТНК на свою територію є інструментом прискорення економічного розвитку. Проте потенційні загрози втрати свого економічного суверенітету вимагають реалізації ефективних методів регулювання діяльності ТНК. Посібник адресований студентам та усім зацікавленим у дослідженні ролі ТНК у світовій економіці.

Опис

У навчальному посібнику розкрито зміст дисципліни «Транснаціоналізація світової економіки», подано ключові визначення та основні поняття. Схематично відображено взаємозв’язки та взаємозалежності процесу транснаціоналізації світової економіки. Посібник також містить питання для самоконтролю, дискусій та індивідуальних завдань. Рекомендований для використання студентами вищих навчальних закладів під час лекцій, семінарів або при самостійному опрацюванні дисципліни. Навчальний посібник розрахований на студентів спеціальності «Міжнародні економічні відносини» та усіх зацікавлених у дослідженні ролі ТНК у світовій економіці.

Ключові слова

Транснаціоналізація економіки, Глобалізація економіки, Транснаціональні корпорації, Регулювання діяльності ТНК

Бібліографічний опис

Z18 Транснаціоналізація світової економіки / Е.М. Лимонова, С.В. Кузьмінов, Г.Я. Глуха, І.С. Шкура. – Дніпро: Університет імені Альфреда Нобеля, 2019. – 138 c. [Електронне видання]