Зміна впливу економічних циклів на економіку України.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

У сучасному світі вже ні в кого не викликає сумніву таке явище, як циклічний розвиток економіки. Досить сильні коливання макроекономічних показників через певні проміжки часу спостерігаються вже 170 років. Вивченням цього питання свого часу займалися К. Кларк, У. Мітчел, К. Маркс, Н. Кондратьєв, Й. Шумпетер, П. Самуельсон та ін. У спрощеному поясненні явище «економічний цикл» являє собою чергування фаз пожвавлення – підйому – спаду – депресії, викликаних різною економічною активністю суб’єктів національного і світового ринків, що призводить до періодичного перевищення пропозиції товару над попитом (надвиробництво). Слід зазначити, що економічні цикли розглядаються вченими у різних часових рамках: короткострокові (2–3 роки), середньострокові (6–13 років), довгострокові (48–55 років). Найбільш загальноприйнятим підходом у світовій економічній науці є спостереження і вивчення середньострокових циклів.

Опис

Проведено огляд причин економічних криз 1998 і 2008 років та їхніх наслідків для економіки України за допомогою статистичного аналізу макроекономічних показників і зіставлення змін у товарній структурі експорту. В результаті визначено деякі зв’язки, на підставі яких зроблено висновки про фактори, що мають найбільший вплив на падіння ВВП під час депресії. З’ясовано, що прогнозований спад в економіці України найбільше пов’язаний зі зниженням частки валових інвестицій у ВВП. Визначено основні напрями реформ національного господарства, реалізація яких дозволить зменшити негативні явища економічного спаду в Україні.

Ключові слова

економічний цикл, світова криза, перевиробництво, товарна структура експорту, ВВП, валові інвестиції, інфляція, чистий експорт, ціни на світовому ринку, інститути спільного інвестування.

Бібліографічний опис