Особливості функціонування ринку праці України в сегменті малого та середнього бізнесу.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

Відновлення української економіки неможливе без ефективного функціонування ринку праці. Враховуючи воєнно-політичну та економічну ситуацію в Україні, досягти покращання ситуації на ринку праці можливо шляхом розвитку малого і середнього бізнесу (МСБ) та збереженням потенціалу людей-професіоналів, які є двигуном, що рухає економіку держави вперед. Основними перешкодами на шляху збільшення виробництва МСБ є високі витрати на енергозабезпечення та виробництво, коливання обмінного курсу, низький попит, високе податкове навантаження. Це сприяє неформальній виплаті заробітної плати, що порушує конкуренцію. Корупція також залишається серйозною проблемою в Україні, що обмежує іноземні інвестиції у МСБ. Існують проблеми правового регулювання ринку праці в результаті поширення нестандартних форм зайнятості серед найманих працівників суб’єктів підприємництва, самозайнятих осіб та населення України загалом.

Опис

Досліджено особливості функціонування ринку праці України в сегменті малого та середнього бізнесу (МСБ). Визначено інституційне середовище функціонування ринку праці в сегменті МСБ та виділено основні складові нормативно-правового забезпечення. Проаналізовано європейський вектор розвитку ринку праці та можливості конвергенції ринку праці між Україною та ЄС. З’ясовано позицію України в рейтингу Doing Business за останні 11 років. Встановлено, що розвиток самозайнятості, неформальної та прихованої зайнятості населення значно впливає на функціонування ринку праці України в сегменті МСБ.

Ключові слова

функціонування ринку праці, ринок праці, малий та середній бізнес, конвергенція ринку праці, зайнятість, самозайнятість, соціальне підприємництво.

Бібліографічний опис