Світові тенденції нагромадження багатства як відображення реалізованого потенціалу розвитку сучасних макроекономічних систем.

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

Розраховано показники динаміки та досліджено регіональну структуру номінального та реального ВВП, абсолютних чистих та скоригованих чистих заощаджень, сукупного, медіанного, фінансового та нефінансового багатства, багатства на одну дорослу особу і проведено аналіз отриманих результатів. У короткостроковому (2015–2016 рр.) та довгостроковому (2006–2016 рр.; 1980–2016 рр.) періодах виявлено позитивну тенденцію зростання багатства у світі. Об’єктивність оцінки даних дозволила обґрунтувати можливість виникнення обережного прогнозу зберігання позитивної тенденції зростання світового багатства протягом наступних 5–6 років (2016–2022 рр.). Виявлено поступове зростання частки країн, що розвиваються, у структурі світового багатства, що викликане високими темпами приросту їх номінального ВВП та сукупного багатства

Опис

Суттєве зростання світового багатства упродовж останніх 36 років (1980–2016 рр.), супроводжувалося нерівномірним його розподілом серед економік світу. Зважаючи на це, постає питання про роль та місце історико-географічних регіонів та окремих країн у світових процесах створення та накопичення багатства. Світова економіка розглядається як єдина система, у якій локальні макроекономічні системи безперервно взаємодіють між собою, трансформуються та адаптуються до нових постійно мінливих соціально-економічних викликів. Розвиток національних економік, хоча і є індивідуальним, проте стає залежним від процвітання інших країн чи світової економічної системи в цілому, оскільки, економічне зростання в одній країні, може породжувати рушійні сили до зростання благополуччя в іншій, формуючи нові точки економічного розвитку, і, навпаки, призводити до стагнації чи криз. Дослідження тенденцій нагромадження багатства у світі дає можливість краще зрозуміти рушійні сили розвитку та причини регресу в окремих національних макроекономічних системах, а як наслідок – сформувати актуальну індивідуальну стратегію економічного розвитку та подальший вектор руху для України. У рамках дослідження ми акцентуємо увагу як на проблемі створення сукупного світового багатства суспільства, так і на проблемі створення тієї його частини, яка перебуває у власності домогосподарств, оскільки ці показники наочно відображають рівень розвитку світової макроекономічної системи.

Ключові слова

розвиток світової економічної системи, економічний потенціал, багатство, світові тенденції.

Бібліографічний опис