Метонімічна концептуалізація емоційних вражень кінокритика (на матеріалі британських кінорецензій).

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Університет імені Альфреда Нобеля

Анотація

У статті розглянуто, як актуалізований чи потенційний емоційний вплив кінострічки концептуалізується за допомогою метонімії у британській кінорецензії. Проаналізовано особливості реалізації відомих у когнітивній лінгвістиці метонімічних моделей осмислення емоцій. Зокрема проілюстровано модифікацію мімічної метонімії за рахунок гіперболічного підсилення її корелята, описано ускладнення фізіологічної метонімії подвійним метонімічним розширенням та наведено приклади раніше не описаних моделей поведінкової метонімії на позначення емоцій.

Опис

На сьогодні дуже актуальним як у вітчизняній, так і зарубіжній лінгвістиці, є вивчення лінгвокогнітивних аспектів тропеїки, з одного боку, та вербалізації емоцій – з іншого, що зумовлено загальною антропоцентричністю сучасного мовознавства. На перетині цих двох тенденцій знаходиться метонімія передусім як механізм мислення, що полягає у встановленні логічних мисленнєвих зв’язів між об’єктами та явищами дійсності на підставі досвіду й фонових знань людини і, як наслідок, є підґрунтям будь-якої діяльності людини: мовленнєвої, мистецької, поведінкової. Роль метонімії в осмисленні емоцій є предметом досліджень деяких лінгвістів. Зокрема метонімію розглянуто як компонент емоційних концептів [1], визначено способи метафтонімічної концептуалізації емоційного стану в образному просторі англійського модернізму [2] та у сучасній американській прозі [2], здійснено спробу пояснити метонімічне концептуальне підґрунтя метафоричних сталих виразів на позначення почуттів із лексичною одиницею heart [4]. Проте метонімія у дискурсі кінорецензії ще не була об’єктом досліджень, ані когнітивної лінгвістики, ані лінгвістики емоцій. Тому метою статті є описати особливості концептуальної метонімії на позначення емоцій у британській кінорецензії.

Ключові слова

метонімія емоцій, концептуальна модель, корелят, референт, мімічна метонімія, гіпербола, когнітивна операція підсилення, фізіологічна метонімія, подвійне метонімічне розширення, поведінкова метонімія.

Бібліографічний опис