Оцінка організаційної культури вітчизняних підприємств з точки зору теорії інтегральної спиральної динамики

Ескіз недоступний

Дата

2016

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Тернопільський національний економічний університет

Анотація

Розробка надійних підходів до аналізу організаційної культури, що склалася на вітчизняних підприємствах є дуже важливою науково-практичною задачею, яка наразі ще потребує впровадження додаткових теоретичних та емпіричних досліджень тому, що існуючі підходи до її вирішення базуються на застосуванні досить дорогих методик, що у наслідку обмежує їх застосування та не зашкоджує використанню резервів підвищення ефективності бізнесу на основі колективних властивостей персоналу, які відображає організаційна культура. Разом з тим, саме управління цією внутрішньою змінною дозволить забезпечити бажаний вектор розвитку підприємства. Теорія інтегральної спіральної динаміки на думку авторів є одним з найпотужніших підходів до оцінки зрушень у системі зовнішніх суспільних цінностей, що визначають в тому числі можливі рамки, в межах яких знаходиться найбільш вірогідна організаційна культура на підприємствах, а також проаналізувати можливі напрямки її розвитку та визначити протиріччя, що спричинюють цей розвиток. Згідно з авторською концепцією теорія інтегральної спіральної динаміки, що базуються на припущенні про співіснування різних систем цінностей, дозволяє визначити та пояснити механізми формування різних типів організаційної культури, що виділяються за найпопулярнішими класифікаціями. Крім того, було встановлено наслідки цього ефекту для деяких інших концепцій менеджменту, які не мають безпосереднього відношення до питань розвитку організаційної культури, але зачіпають особливості групової динаміки персоналу підприємства. Згадані особливості мають важливе значення для стратегічного управління розвитком організації та забезпечення відповідності умовам діяльності, розміру, структурі та потенціалу підприємства. Визначення зон найбільш вірогідної культури у межах, що задаються конфігурацією системи цінностей, дозволяє значно спростити та інтенсифікувати процес адаптації до зовнішнього середовища. До напрямків подальших досліджень слід віднести виявлення внутрішніх механізмів протиріч, що спричинюють зміну організаційної культури та глибинне пояснення їх ефекту на стратегічний розвиток підприємств.

Опис

Момот В.Є., Литвиненко О.М. Оцінка організаційної культури вітчизняних підприємств з точки зору теорії інтегральної спиральної динамики / / В.Є.Момот, О.М.Литвиненко // «Управлінські інновації». Збірник наукових праць Тернопільського національного економічного університету – Випуск 9. – 2016. – с. 12-27.

Ключові слова

інтегральна спіральна динаміка, людський капітал, організаційна культура, культурні розмірності, кольорові меми, система цінностей, теорема Інгльгарту, адхократія

Бібліографічний опис