ГЕНЕЗИС РОЗВИТКУ ВЧЕНЬ ПРО ПРАВО І ПРАВОРОЗУМІННЯ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ

Анотація

Стаття присвячена генезису розвитку ідей про право і праворозуміння на сучасному етапі. Для більш глибокого з'ясування праворозуміння розглянуті ідеї видатних європейських мислителів. Розвиток наукової думки сгруповано за територіальним фактором. Розглянуто питання, пов’язані з праворозумінням, сутністю і цінністю права, його функціями та роллю в житті суспільства.

Опис

Юридична наука потребує синтезуючого вирішення проблеми праворозуміння, яке б спиралося на досягнення різних правових шкіл. Вчені-правознавці повинні зосередити увагу на досягненні суті ідеї єдності різноманіття, за допомогою якої стає можливим вивчення цілісності будь-яких правових явищ і права в цілому. Протиставлення різноманітних концепцій права є свідченням наукової неповноцінності, адже призводить до затьмарювання певною правовою теорією усіх інших. Сьогодні потрібно спрямовувати зусилля не на культивування окремої правової ідеї, а на пошук гармонії між численними (і по-своєму цінними) правовими поглядами.

Ключові слова

право,, школи права, праворозуміння,, вчення про право,

Бібліографічний опис

Несинова С.В., Палєєва Ю.С. Генезис розвитку вчень про право і праворозуміння: історія та сучасність // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». – 2013 р. – № 23. Ч. І. Том 1. – С. 64-67.