Зміст і структура інформаційно-аналітичної компетентності майбутніх фахівців з обліку та оподаткування

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2017

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Development and modernization of social sciences: experience of Poland and prospects of Ukraine: Collective monograph. Vol. 3. - Lublin: Izdevnieciba “Baltija Publishing”

Анотація

На сучасному етапі ринкових перетворень, потужних інноваційних процесів та інтеграції України у світовий освітній простір важливого значення набуває проблема професійної підготовки майбутніх фахівців з обліку та оподаткування, здатних виконувати складні соціально-економічні завдання та швидко адаптуватися в інформаційному просторі. Результати дослідження свідчать, що компетентнісний підхід відноситься до ключових методологічних інструментів реалізації цілей Болонського процесу, і розглядається як підхід до проектування результатів освіти, заснований на компетентностях. Застосування компетентнісного підходу на основі дослідження завдань і обов’язків, які характеризують професіоналізм керівників, професіоналів та фахівців облікової сфери діяльності уможливило конструювання моделі інформаційно-аналітичної компетентності майбутніх фахівців з обліку та оподаткування, яка складається з: – когнітивного компоненту, що містить інформаційно-аналітичні теоретичні та технологічні знання; – функціонального компоненту, що включає інформаційно-комунікативні, обліково-аналітичні та синтетичні уміння і навички; – мотиваційно-ціннісного компоненту, що складається з мотиваційних та ціннісно-смислових якостей особистості. Розроблена нами модель інформаційно-аналітичної компетентності майбутніх фахівців з обліку та оподаткування демонструє динамічність усіх її компонентів, цілісність і упорядкованість системи інформаційно-аналітичної компетентності, уможливлює здійснення її глибокого аналізу з метою визначення ефективних шляхів подальшого розвитку, проектування різних варіантів їх реалізації, зокрема, змістовної основи.

Опис

Ключові слова

інформаційно-аналітична компетентність, когнітивний компонент, функціональний компонент, мотиваційно-ціннісний компонент

Бібліографічний опис

Глобалізація суспільних процесів та розвиток новітніх технологій вплинули